Radio Bubamara

Sponzorirane Veze

Radio Bubamara

radio bubamara

Radio BubaMara osnovan je 1994. godine. Samo ime ima vrlo bogato i široko simboličko značenje. Njezin se "govor" čuje i sluša. Njezin iznenadni dolazak među ljude uvijek je dočekan s radošću, a kroz njezinu slobodu i spokoj (u letu i luci) čovjek se izražava kao slobodan, smiren i zadovoljan životom, vremenom koje živi, ..uz uspostavljenu ravnotežu između svog unutarnjeg i vanjski svijet. Savršenstvo potvrđuje sedam točaka koje "nosi" na krilima, s obzirom na činjenicu da je broj 7 prvenstveno simbol savršenstva.

Dolazak bubamare uvijek je neočekivan, a kada leti ispred ili na osobu (na primjer, na dlanu), to ukazuje na spremnost da poruku prenese bliskom rođaku, prijatelju. U simboličkom smislu to je kontakt-komunikacija, govor-riječ-poruka. (Djeca se često vraćaju s poznatim: „Let, let, bubamara, dovedite mi goste.“) Istodobno, susret s njom sretan je čin koji izaziva radost i osjećaj postojanja.

Ime bubica vjerojatno je povezano sa sedam točaka na krilima; povezanost sa stvaranjem svijeta, procesom njegovog stvaranja i završetka. Sedam točkica simboliziraju sedam dana stvaranja: sedmog dana bubamara leti "naviještajući Božje djelo - stvaranje svijeta". Ovo tumačenje proizlazi iz značenja broja sedam kao sveobuhvatnosti u pokretu. Naime, ona je kao svojevrsni dinamizam ključ otkrivenja (prema "Rječniku simbola" Chevaliera i Gerbranta): 7 crkava, 7 zvijezda, 7 Božjih duhova, 7 pečata, 7 truba, 7 gromova, 7 glave, 7 zala, 7 čaša, 7 kraljeva. Bilo kao "dar prirode" ili kao potvrda čovjekovog vjerovanja (praznovjerja) u moć broja 7, važna bubamara je draga i dobrodošla, jedna od rijetkih u kojoj čovjek pronalazi ljepotu.

Zanimljivo je da čovjek po svaku cijenu ne bi zgazio bubamaru - ubio bubamaru poput kukca (sličnog mravu), pa posljedično možemo govoriti o poštovanju prema njoj. Možda to proizlazi i iz saznanja o njegovoj korisnosti: ona i njezine ličinke hrane se ušima (opasnim biljnim štetnicima) i ušima. S obzirom na gore prisutne i moguće interpretacije simbolike bubamare nameće se još jedno značenje: bubamara je obiteljska bubamara. Drugim riječima, donosi radost svim članovima obitelji (svih generacija) i kod svih izaziva poštovanje, pa čak i ljubav. (Kada leti do obiteljske kuće, to znači da proriče dobro vrijeme i dobro raspoloženje, ali također svima nameće brigu da se zatvoreni prostor što prije riješi, da bude pušten: pažljivo ga uzima u ruke , otvara prozor i lagano gura iz ruku da leti (uz poruku) Dakle, to nije dio prolaznosti života, već njegov nastavak.

Brojni primjeri prisutnosti bubamare (god bubice) mogu se naći u makedonskim narodnim tekstovima. Pjesma iz gevgelijskog kraja kaže: „puzi, puzi buba! / da ćete ići gostu? / -Uv Milena na gostu. / -Što će biti vaš gost? "- Bijela lutka". (Prema Rječniku makedonske narodne poezije). Naziv "bubamara" za obiteljski radio prikladan je jer s jedne strane sugerira bogatstvo programskog sadržaja (izvedenog iz navedene simbolike), a s druge strane vrlo je prihvatljiv i metaforičan (poetičan).

Ipak, Radio BubaMara u mnogočemu je poseban, iskren i jedinstven, posebno za sve one koji u zraku mogu prepoznati svježi zrak, fini humor i satiru te glazbu za dobro raspoloženje, pa ga sa zadovoljstvom preporučamo našim oglašivačima. i marketinške agencije.

Radio Bubamara Frekvencije

  • Skoplje: 105.2

Radio Bubamara Kontakt