Na Radio 1 slušatelji biraju svoju glazbu. Odlučili smo se za takav pristup jer je najdemokratskiji. Radio 1 namijenjen je slušateljima i stoga je ispravno da slušatelji sami odabiru glazbu. Stoga smo 2007. godine započeli s provođenjem glazbenih istraživanja na slušateljima na Radiju 1. To znači da se na Radiju 1 reproducira samo glazba koju slušatelji Radija 1 ocjenjuju dovoljno dobro. Dakle, nijedna pjesma, ni domaća ni strana, ne pušta se ako slušatelji Radija 1 o njoj nisu dali svoje mišljenje. Svrha glazbenog istraživanja, dakle, nije procjena kvalitete glazbe, već dobivanje informacija o tome koliko se određena pjesma slušateljima sviđa na skali od 1 do 5 i koliko često tu pjesmu žele čuti na radiju. Svaka pjesma stoga mora nužno proći kroz „sito“ slušatelja.

Zašto Radio 1 bira glazbu istraživanjem? Radio je poput medija u službi svojih slušatelja. Radio kao medij stoga ne bi smio biti na usluzi glazbenim urednicima, političarima ili drugim interesnim skupinama koje, pod izlikom "obrazovanja", slušateljima nameću svoj glazbeni ukus ili političke stavove. Stoga je istraživanje glazbe najdemokratskiji način odabira glazbe. Glazbu koja se pušta u radijskom programu slušatelji biraju sami. Stav našeg uredništva je vjerovati našim slušateljima i njihovim željama. Istina je, međutim, da kao što se svi političari ne slažu s rezultatima izbora ili političkih istraživanja, tako se ni svi glazbenici ne slažu s rezultatima glazbenog istraživanja. Obično se autor ne slaže s rezultatom istraživanja kada određena pjesma dobije niže ocjene. Ali činjenica je da ne mogu sve pjesme biti najbolje. Svrha istraživanja glazbe je odabrati najbolju među 100 pjesama. S jednim izvođačem jedna pjesma može dobiti ocjenu odličan, a druga pjesma istog izvođača, na primjer, može dobiti samo ocjenu dovoljan. Slušatelji ne biraju između izvođača, već slušaju pjesme i svaku pjesmu ocjenjuju pojedinačno. Vidljivost ili prošli uspjesi određenog izvođača stoga ne pružaju dobru procjenu u budućnosti. Ocjena uglavnom ovisi o svakoj pojedinoj pjesmi i je li ova pjesma uspjela privući i impresionirati slušatelje.

Koja je uloga glazbenog uredništva i kako uredništvo određuje pjesme koje će biti u istraživanju? Glazbena redakcija Radija 1 djeluje po uzoru na glazbenu redakciju BBC Radija 1. Stoga glazbena redakcija uzima u obzir prilikom određivanja pjesama koje će se anketirati: popularnost umjetnika (prošle pjesme), procjena da li pjesma "pripada" formatu radija na kojem će se reproducirati, urednička ocjena, Broj pregleda na YouTube, prisutnost i popularnost izvođača ili kantautora na društvenim mrežama. Istraživanje je tako način da uredništvo provjeri je li ispravno identificiralo očekivanja slušatelja.

Tko čini glazbenu redakciju Radija 1? Glazbenu uredništvo Radija 1 čine: glazbeni urednik, analitičar, direktor programa i voditelj produkcije.

Zašto Radio 1 ne pušta narodnu glazbu? U Sloveniji imamo više od 60 radijskih programa. Svaki radio program ima svoju glazbenu sliku. To znači da svaka radio postaja emitira samo određene glazbene žanrove. Radio 1 reproducira POP i POP ROCK glazbu. Format Radio 1 je stoga AC POP ROCK. Slovenska narodna glazba nije POP i nije ROCK glazba, pa se ne može puštati u formatu Radio 1. Stoga se žanrovi poput jazza, klasične glazbe, opera itd. Ne mogu emitirati na Radio 1. Više o formatima radio stanica možete pročitati na sljedećim web poveznicama: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_radio_formats, http://en.wikipedia.org/wiki/Radio_format, http://radiostationworld.com/directory/radio_formats/ . U slučaju narodne glazbe, to znači da će se takva pjesma emitirati na radijskim programima koji su takvu glazbenu vrstu uključili u svoju shemu. Nekoliko primjera radijskih programa u Sloveniji koji u programskoj shemi posvećuju prostor narodnoj glazbi: Radio Slovenija, prvi program, Radio Veseljak, Radio Sraka. Poznavanje formata je važno jer nam omogućuje da unaprijed znamo koje će radio stanice puštati određene pjesme. Primjerice, znamo da treći program RTV Slovenija emitira samo klasičnu glazbu, da Radio Veseljak emitira narodnu glazbu i da Radio Salomon emitira suvremenu glazbu. Stoga ne možemo očekivati ​​da će Radio Veseljak svirati pjesme Beyonce, kao ni Radio Salomon da svira Na Golici. Poznavanje ovih formata važno je prije kontaktiranja radio stanice. Ni dobra operna ili jazz pjesma neće se pustiti ako radio postaja nema takav žanr u svojoj programskoj shemi.

Koja je onda uloga glazbenog urednika? Zadatak glazbene redakcije prilično je ograničen činjenicom da slušatelji vode glavnu riječ. Odmah, barem u slučaju Radija 1, gdje smo odlučili dati posljednju riječ našim slušateljima. To znači da glazbena redakcija Radija 1 mora svakog tjedna odabrati one pjesme za koje vjeruje da će u anketi dobiti dobru ocjenu. Glazbeno istraživanje ima jedno ograničenje, a to je da se može testirati samo ograničeni broj pjesama tjedno. Ocjenjivanje pjesama postavljeno je tako da se u programu ne puštaju pjesme koje slušatelji nisu ocijenili baš dobro ili izvrsno. Stoga je želja uredništva pronaći pjesme koje će imati uspjeha kod slušatelja. Troškovi testiranja za pjesmu koja ima dobru ocjenu ili za pjesmu koja ima nižu ocjenu jednaki su. U programu se, međutim, pušta samo pjesma koja je dobila dobru ocjenu. Stoga je zadaća glazbene redakcije da odabere uglavnom one pjesme za koje se može zaključiti da dobiju dobre ocjene. Što više pjesama dobije dobru ocjenu, to se u programu pojavljuje više nove glazbe koja se sviđa slušateljima. Naime, uredništvo glazbe odgovorno je za dobar izbor i troškove istraživanja. Besmisleno je testirati pjesmu za koju urednici s pravom vjeruju da se slušateljima neće svidjeti. Glazbeno uredništvo stoga odlučuje na koji način će pjesme Radio 1 pokriti troškove istraživanja.

Što će se dogoditi ako slovenski autor pjesmu smatra uspješnom, a uredništvo ne uključi pjesmu u istraživanje? Budući da se povremeno dogodi da pojedini izvođači ili autori misle da će njihova pjesma zasigurno dobiti dobre kritike, iako uredništvo glazbe misli drugačije, svaki umjetnik ili autor ima priliku podmiriti troškove istraživanja za tu pjesmu. Ako se pokaže da je autor bio u pravu, Radio 1 mu nadoknađuje troškove istraživanja. Stoga smo odlučili da bilo koji izvođač ili autor može naručiti testiranje određene pjesme, pod uvjetom da on ili ona pokriva dodatne troškove. Trošak testiranja dodatne pjesme iznosi 80 EUR + 22% PDV-a. U slučaju da pjesma dobije dobre ocjene, autoru se nadoknađuje puni trošak testiranja, odnosno 80 EUR + PDV. Ako dobije dobre ocjene, pjesma je također uključena u radijski program. Međutim, ako pjesma ne dobije dobre ocjene, klijent (autor ili izvođač) nema pravo na povrat novca. Pjesma se smatra uspješnom ako je najmanje 70% sudionika ocijeni ocjenom 5 (najboljom ocjenom). U svakom slučaju, klijent (autor ili izvođač) dobiva izvještaj o provedenom istraživanju i rezultatima testa za pjesmu za koju je naručio test. Uveli smo mogućnost financiranja istraživanja jer je sve više glazbenika vršilo pritisak na uredništvo da njihove pjesme uključi u testiranje, unatoč različitom mišljenju uredništva. Mnogo puta se ispostavilo da pjesme nisu dobile tako dobre ocjene kao što je tvrdio autor ili izvođač. Međutim, uključivanje dodatnih pjesama u istraživanje znači vrlo visoku cijenu za radio postaju. Stoga smo zauzeli stav da će, ako autor ili izvođač vjeruje da će pjesma uspjeti, lako podmiriti troškove testiranja u iznosu od 80 EUR + PDV koji se nadoknađuje u slučaju dobrog rezultata. Međutim, ako sam autor / izvođač nije spreman podmiriti taj trošak (koji se u slučaju dobrog rezultata u cijelosti nadoknađuje), to znači da on sam ne vjeruje dovoljno u svoj proizvod i stoga je utoliko teže očekujte da će radio stanica financirati neke, u što sam autor / izvođač ne vjeruje. Vjerujemo da ovo rješenje omogućava svim izvođačima da testiraju svoje pjesme sa slušateljima Radija 1, pod uvjetom da sami pokrivaju pripadajuće troškove koji se nadoknađuju u slučaju dobrih rezultata. Bez obzira na rezultat testa, izvještaj o testiranju pjesme sigurno će pomoći autoru ili izvođaču da upozna ukus slušatelja. Zapravo je glazba umjetnost. Međutim, u umjetnosti se nikoga ne može prisiliti da mu se nešto sviđa. To je stvar osobnog ukusa. Želja nam je, međutim, uzeti u obzir ukuse onih za koje radimo: naših slušatelja.

Što učiniti ako ste autor ili izvođač i želite provjeriti hoće li se vaša pjesma emitirati na Radiju 1? Pošaljite e-mail sa svojim zahtjevom na adresu naše glazbene redakcije: glasba@infonet.fm . Pjesmu također možete priložiti e-poruci u privitku.

Emisija na Radiju 1 namijenjena promociji nove slovenske glazbe Svakog utorka u 22 sata na Radiju 1 emisija je posvećena novitetima na polju slovenske glazbe. Ako ste mladi glazbenik koji tek započinje svoju glazbenu karijeru i želite se predstaviti u emisiji, pišite nam na: novo@radio1.si . Zajedno s uredništvom koordinirat ćemo datum vašeg izlaganja. Jedini uvjet je da stvorite glazbeni žanr koji se reproducira na radiju 1 (POP ili POP ROCK). Prezentacije slovenskih pjesama mladih autora na programu su u noćnom programu. Da biste predstavili pjesmu, nije potrebno prethodno testirati pjesmu sa slušateljima. Testiranje je moguće u slučaju da će se pjesma reproducirati i u redovnom programu. I u noćnom i u dnevnom programu puštaju se samo pjesme koje najbolje slušaju najbolje.

Besplatno savjetovanje o glazbenom istraživanju koje provodi Radio 1 i analiza ukusa slušatelja. Također nudimo svakom slovenskom glazbenom izvođaču ili autoru na Radiju 1 mogućnost besplatnog savjetovanja o rezultatima glazbenog istraživanja. Konzultacije traju najviše 60 minuta. Za to vrijeme zajedno s autorom / izvođačem pregledavamo najnovija istraživanja na području glazbe u Sloveniji i svjetske trendove (uz pomoć istraživanja iz inozemstva). Uz pomoć svih istraživanja, a također i želja autora / izvođača, na ovoj konferenciji pokušavamo odrediti koji bi žanr bio najprikladniji, prema autorskoj režiji i programskoj shemi Radija 1. Kao što autor ne bi trebao zapovijedati radio, koja bi glazba trebala puštati da bi uputila autora kakvu glazbu treba stvarati. Zato su takve konzultacije vrlo korisne jer omogućuju razmjenu iskustava i traženje pravih smjernica. Želimo pomoći autoru da utvrdi očekivanja slušatelja na tim konzultacijama. Razumijevanje očekivanja slušatelja može pomoći autoru u stvaranju glazbe koja može postati hit. Naravno, to još ne garantira da će pjesma biti hit. Dakle, naša svrha nije odrediti koju vrstu glazbe autor treba stvoriti, već želimo pomoći glazbenicima da razumiju očekivanja slušatelja Radija 1, koja smo identificirali kroz istraživanje glazbe. Za besplatno savjetovanje o glazbi, pišite nam na: glasba@infonet.fm

Radio 1 Frekvencije

 • Ljubljana: 107.9
 • Maribor: 107.9
 • Celje: 99.3
 • Kranj: 98.3
 • Velenje: 102.5
 • Koper: 93.4, 97.3, 101.7
 • Nova Gorica: 90.1, 99.1
 • Novo mesto: 87.6
 • Slovenj Gradec: 89.5
 • Ptuj: 92.3
 • Murska Sobota: 102.1
 • Krško: 105.0

Radio 1 Kontakt